Wednesday 6 July 2022

Αποτίμηση του προγράμματος Erasmus

 Σχέδιο Δράσης: Erasmus plus KA2 project: “Taste of Life”

.

Αποτελέσματα:

Τα βασικά αποτελέσματα του προγράμματος Erasmus plus "Taste of Life" ήταν: Επιτυχής υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος σύμφωνα με την ατζέντα του  με στόχο την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής, συστηματικής άσκησης και ενεργού τρόπου ζωής για την αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας και τη διαμόρφωση υγιών ενηλίκων.  O μεγάλος αριθμός δράσεων που διεξήχθη καταγράφηκαν ως ψηφιακό υλικό και αναρτήθηκαν στο μπλογκ του προγράμματος, στην ιστοσελίδα του σχολείου και στον τοπικό τύπο όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικά βιβλία υγιεινών συνταγών, τοπικών βοτάνων, συμβουλών ευεξίας και υγιεινού τρόπου ζωής, σχολικός κήπος βοτάνων και θεραπευτικών φυτών του τόπου μας, ηλεκτρονικές παρουσιάσεις των επιμέρους χωρών των εταίρων, του θεωρητικού πλαισίου του προγράμματος και των βασικών δεξιοτήτων που επιτεύχθηκαν.  Επιπλέον έγινε διάχυση των δράσεων στην σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία. 


 Η αποτίμηση του προγράμματος έγινε  από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς  με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων των Google forms τα συμπεράσματα των οποίων θα αναρτήθηκαν στο μπλογκ του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας θεωρούν πως η ανταλλαγή καλών πρακτικών με τους Ευρωπαίους εταίρους και το άνοιγμα του σχολείου στην ευρύτερη τοπική κοινωνία μέσω της διάχυσης των δράσεων των μαθητών ωφέλησε το σχολείο. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δηλώνει προθυμία περαιτέρω επιμόρφωσης και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς η διάχυση των δράσεων ενισχύει τη θετική εικόνα του σχολείου στην ευρύτερη κοινωνία. 

Αξιολόγηση ευρωπαϊκού προγράμματος από εκπαιδευτικούς

Οι μαθητές του σχολείου απόλαυσαν τη γνωριμία και τη συνεργασία με τους μαθητές των άλλων χωρών, νιώθουν ότι διευρύνθηκαν οι Ευρωπαϊκοί τους ορίζοντες, εμπλούτισαν τις γνώσεις σε θέματα διατροφής και τροποποίησαν ανθυγιεινές διατροφικές τους συνήθειες. 

Αξιολόγηση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus από μαθητές

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους γονείς των μαθητών το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ωφέλησε το παιδί τους σε πολλαπλούς τομείς κινητοποιώντας τους θετικά, ενίσχυσε την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να είναι ένα πιεστικό πλάνο εργασιών, αύξησε το αίσθημα συνεργασίας, ομαδικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα επιθυμούσαν το παιδί τους να ξανασυμμετέχει σε μελλοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Αξιολόγηση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus από γονείς